Συντεχνίες


Οποιος έχει επισκεφθεί πρόσφατα ορισμένα νησιά του Αιγαίου θα έχει διαπιστώσει ότι ο τουρισμός αυτή την εποχή συντηρείται κυρίως λόγω κρουαζιερόπλοιων. Η Ελλάδα, όμως, υπό την πίεση ισχνών συντεχνιών, κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας να προσθέσουν δρομολόγια στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι απελευθέρωσε το καμποτάζ, αλλά ουσιαστικά έχει κάνει μια τρύπα στο… νερό. Οι γραφειοκρατικές και χωρίς προηγούμενο διαδικασίες που προβλέπει το παρωχημένο νομοσχέδιο, καθιστά βέβαιο ότι ούτε το 2012 θα προστεθούν νέες κρουαζιέρες στην Ελλάδα. Με αυτήν τη νοοτροπία και τα ημίμετρα, μην περιμένει κανείς να δει πραγματική ανάπτυξη. Φαντασθείτε δε τους ξένους που μας βλέπουν να διώχνουμε μόνοι μας τις ευκαιρίες για να ικανοποιηθεί το… ΠΑΜΕ.

Συναίνεση για την Παιδεία


Η κυβέρνηση δείχνει να μελετά μία υποχώρηση στις αλλαγές που σχεδίαζε για την Παιδεία. Τα φιλόδοξα, και εν πολλοίς σωστά, σχέδια της αρμόδιας υπουργού φαίνεται ότι κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και του κινδύνου κινητοποιήσεων φοιτητών. Δυστυχώς και ένα τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας έδειξε να λυγίζει με την πρώτη πίεση των φοιτητών – συνδικαλιστών.

Η Παιδεία είναι, όμως, μια σοβαρή εθνική υπόθεση, που δεν μπορεί να θυσιαστεί, για άλλη μια φορά, στον βωμό του πολιτικού κόστους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει σημάδια υπεύθυνης στάσης, παρά την άσκοπη αντιμνημονιακή ρητορεία της, ψηφίζοντας νομοσχέδια τα οποία προβλέπουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Πόσο εξαιρετικό θα ήταν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς να συμφωνήσουν σε μια σειρά αλλαγών στην Παιδεία και να τις περάσουν μαζί από τη Βουλή! Ανάπτυξη χωρίς σοβαρά πανεπιστήμια δεν γίνεται και σοβαρά πανεπιστήμια δεν θα έχουμε ποτέ αν δεν συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην ψήφιση γενναίων μεταρρυθμίσεων, τώρα.

Διαφθορά


Πολλή συζήτηση έγινε για την περίφημη διαπίστωση του πρωθυπουργού πως κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Πολλοί Ελληνες πολίτες έχουν δικαιολογημένα θυμώσει με αυτήν τη φράση. Πρώτον, γιατί δεν είναι όλη η χώρα διεφθαρμένη αλλά τα κομμάτια του δημόσιου βίου τα οποία εθίστηκαν στη διαφθορά και τη διαπλοκή έπειτα από επιλογή και ανοχή του πολιτικού συστήματος. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που παλεύουν νόμιμα και ηθικά για το μεροκάματο ή οι επιχειρήσεις που σέβονται βασικούς κανόνες να μπαίνουν στο ίδιο καζάνι με τις δυνάμεις της διαφθοράς. Δεύτερον, ο κ. Παπανδρέου επιμένει, παραλόγως, ότι η διαφθορά είναι φαινόμενο των τελευταίων έξι ετών. Ε, λοιπόν, δεν είναι, γιατί ρίζωσε πολύ πριν –και ειδικά στην πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ– στη χώρα. Τρίτον, γιατί ο κ. Παπανδρέου ήταν ανέκαθεν ο ίδιος κομμάτι του συστήματος κομματικής και πολιτικής εξουσίας, η οποία εξέθρεψε τα φαινόμενα αυτά. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί συνεπώς να ομιλεί σαν να είναι πολιτικός άλλης χώρας ή αουτσάιντερ στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο.

Εμείς θέλουμε. Άραγε μπορούμε;

Καλημέρα.

Το μεράκι μας και η καλή διάθεση δεν είναι πάντοτε αρκετά να ευχαριστήσουν τον επισκέπτη μας.
Εμείς θέλουμε. Άραγε μπορούμε;
Συλλέγουμε ότι μας αρέσει σε πρώτη ανάγνωση και όχι απαραίτητα αυτό με το οποίο συμφωνούμε.

Στην σελίδα που βρίσκεστε μπορείτε να σχολιάσετε την προσπάθειά μας και να βοηθήσετε στην πρόοδο των πονημάτων μας.

Εύχομαι, Υγεία και Καλή Καρδιά.

Ιωάννης Μιχαηλίδης