Δόμηση με όρους


Δόμηση με όρους

Πολλοί βουλευτές επετέθησαν στην κ. Μπριμπίλη για την πρόταση που έκανε να επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα άνω των δέκα στρεμμάτων σε περιοχές Natura. Εχουν άδικο. Τα πανέμορφα ελληνικά τοπία, ειδικώς στα νησιά, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από την υπερβολική και άναρχη δόμηση. Τώρα έχουμε ίσως την ύστατη ευκαιρία να προστατεύσουμε ό,τι έχει απομείνει. Είναι, άλλωστε, καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι μπορεί κάποιοι να νιώθουν ζημιωμένοι από τους περιορισμούς, αλλά ταυτοχρόνως όλοι μας, η χώρα μεγαλώνει την αξία της προστατεύοντας ό,τι γλίτωσε από την καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών.

Κάθαρση


Κάθαρση

Ο νόμος είναι σαφής. Η Βουλή οφείλει να κρίνει όχι μόνο αν υπάρχει βάση για να ερευνήσει η Δικαιοσύνη κάποιο σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών, αλλά και κατά πόσον τα αδικήματα αυτά έχουν παραγραφεί. Είναι μέγιστη υποκρισία να στέλνονται υποθέσεις στο Δικαστικό Συμβούλιο όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι έχουν παραγραφεί, όπως συνέβη στην περίπτωση του Βατοπεδίου. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να τον σέβονται πάνω απ’ όλα οι βουλευτές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διατάξεις περί ασυλίας των πολιτικών και παραγραφής των αδικημάτων τους πρέπει να αλλάξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οσο ισχύουν, όμως, οι βουλευτές που συμμετέχουν σε εξεταστικές επιτροπές πρέπει να αποφασίζουν με βάση τα ισχύοντα και όχι να ρίχνουν «το μπαλάκι» στους δικαστές. Η κοινή γνώμη, που θέλει διακαώς την κάθαρση, οργίζεται περισσότερο από αυτά τα τεχνάσματα.

Ανομία και κράτος

Ανομία και κράτος

Η ανομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας. Ουδείς σέβεται τους νόμους επειδή δεν τηρούνται και η παραβίασή τους δεν επιφέρει κυρώσεις. Από τα δίκυκλα που κινούνται με άνεση στα πεζοδρόμια, τις βίαιες μειοψηφίες που έχουν τις μολότοφ για παιχνίδι κ.λπ. κ.λπ. είναι εμφανές ότι έχουμε φτάσει στο σημερινό χάλι, γιατί μέρος της κοινωνίας αδιαφορεί για τους νόμους και το κράτος αδυνατεί να τους επιβάλει. Ορισμένοι δικαιολογούν τις παρανομίες τους ως απάντηση στην αδυναμία του κράτους έναντι των ισχυρών συμφερόντων ή των καταχραστών δημοσίου χρήματος. Η ανομία δεν αντιπαλεύεται με την ανομία. Αντιθέτως είναι μια σίγουρη συνταγή για την καταστροφή της χώρας και την μετατροπή της σε μια άναρχη και βίαιη ζούγκλα.

Γι’ αυτό θα πρέπει το κράτος να αρχίσει να εφαρμόζει τους νόμους στέλνοντας στη φυλακή όσους πολιτικούς και άλλους επώνυμους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και στον εισαγγελέα όσους, ισχυρούς ή μη, παρανομούν.

Τα διόδια


Τα διόδια

Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση της κοινής γνώμης με τα διόδια που πληρώνει σε τμήματα των εθνικών οδών τα οποία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν νέους δρόμους. Οταν οι πολίτες βλέπουν ότι πληρώνουν συνεχώς νέα διόδια χωρίς να διακρίνουν ίχνος προόδου στην κατασκευή των δρόμων αυτών, είναι λογικό να αντιδρούν. Το κράτος οφείλει να επανεξετάσει το σύστημα των διοδίων και να εξαρτά το αν μια κοινοπραξία μπορεί να τα εισπράττει από την πρόοδο των έργων της. Αλλιώς θα πολλαπλασιασθούν τα κρούσματα οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω ένα κλίμα ανομίας και ανεξέλεγκτης παραβατικότητας στη χώρα.