Ο Γαλλικός Τύπος για την Ευρώπη και τους μετανάστες

Το Άρθρο στο σύνολο του θα το βρείτε: nerit.gr/eidiseis/cosmos/o-gallikos-tipos-gia-tin-evropi-ke-tous-metanastes/

Ο Γαλλικός Τύπος για την Ευρώπη και τους μετανάστες

Τα ναυάγια με τους 1.600 νεκρούς στη Μεσόγειο, από την αρχή του έτους, αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, ενώ ο γαλλικός Τύπος κάνει λόγο με σειρά κύριων άρθρων για μία «Ευρώπη χωρίς λύσεις» και απευθύνει έκκληση για κινητοποίηση.
Η εφημερίδα Les Echos καταγγέλλει μία «Ευρώπη χωρίς λύσεις στις τραγωδίες της μετανάστευσης», ενώ η Liberation επισημαίνει ότι «κανενός είδους πολιτική βούληση δεν αναδύεται στους κόλπους της ΕΕ για τη δημιουργία έστω και ενός μίνιμουμ ανθρωπιστικής αλληλεγγύης», υπενθυμίζοντας ότι μετά τους 366 νεκρούς της Λαμπεντούζα το 2013, «τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν ήδη επιλέξει την απάθεια».
«Δεν υπάρχει μαγική λύση, δεν υπάρχει απλή λύση», παραδέχεtαι η Le Monde. » H εξαιρετικά πολύπλοκη μάχη πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα». «Ο τερματισμός αυτών των φρικαλεοτήτων αποτελεί ηθικό χρέος, υποχρέωση για την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους», γράφει ο Φιλίπ Ζελί στη Figaro.
«΄Τώρα δεν είναι ώρα για λόγια χωρίς αύριο, για ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής για να κάνουμε ότι κάνουμε κάτι! Τώρα χρειάζονται πράξεις», γράφει στην L” Humanite ο Πατρίκ Λε Ιαρίκ. «Είναι ένα σκάνδαλο για την ανθρωπότητα, μία αποτυχία των χωρών καταγωγής, ένα όνειδος για την Ευρώπη», γράφει ο Ζαν Λεβαλουά της La Presse de la Manche.
«Μία αφύπνηση συνειδήσεως αναδύεται επιτέλους μέσα σε έναν ωκεανό υποκρισίας μέχρι σήμερα προσεκτικά κρυμμένης κάτω από το πέπλο του αποτροπιασμού και των επίσημων ανακοινώσεων», γράφει ο Ζαν-Λουί Ερβουά στη Charente Libre.
«Σήμερα είναι η Αφρική που πνίγεται και μόνη της η Ευρώπη δεν θα την σώσει», προειδοποιεί ο Ρεμόν Κουρό στο κύριο άρθρο της L” Alsace.
Στην εφημερίδα Republicain της Λορένης το κύριο άρθρο επισημαίνει ότι «μόνο 5 χώρες από τις 28 δέχονται τους καταδιωγμένους για τις πεποιθήσεις τους, την πολιτισμική τους ταυτότητα ή τις πολιτικές τους απόψεις πρόσφυγες. Είναι πραγματικά μικροπρεπές».
«Είναι η στιγμή τώρα ή ποτέ για να δείξει η Ευρώπη ότι δεν έχει μόνο πολιτική, αλλά και ψυχή», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Sud-Est.
«Προς το παρόν είναι μάταιο να ελπίζει κανείς ότι η ροή αυτή θα μειωθεί. Ο πόλεμος και η αθλιότητα βρίσκονται σε τέτοιο σημείο στην αφρικανική ήπειρο που αυτοί οι νεκροί δεν θα αποθαρρύνουν τους υποψήφιους της μετανάστευσης. Δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν, όταν δεν τούς μένει παρά η απελπισία», γράφει στο κύριο άρθρο η Les Dernieres Nouvelles d” Alsace.

Τα πολλαπλά μηνύματα της μεγάλης δημοσκόπησης

Από: http://www.avgi.gr/article/5564048/ta-pollapla-minumata-tis-megalis-dimoskopisis

Τα μηνύματα από το πολιτικό βαρόμετρο Μαΐου της Public Issue παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα ήταν φρόνιμο να μην υποτιμηθούν από το πολιτικό σύστημα, έστω και μέσα στη σχετική σημασία, που έχει μια δημοσκόπηση.
Οι πολίτες που πήραν μέρος στην πανελλαδική δημοσκόπηση σε μεγάλο ποσοστό (54%) αν και μικρότερο της προηγούμενης μέτρησης, εκφράζουν τη συγκατάθεσή τους στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που ζητούν να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές ιδιαίτερα στις απολύσεις και τις συντάξεις.
Με απλά λόγια οι ερωτώμενοι ζητούν συμφωνία εντός του ευρώ, αλλά με τήρηση των κόκκινων γραμμών τις οποίες έθεσε ο ίδιος ο λαός μας με την ετυμηγορία του στις εκλογές. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή (56%), όπως λέει η πλειοψηφία, ενώ μικρότερο αλλά όχι αμελητέο είναι το ποσοστό εκείνων που ζητάει δημοψήφισμα (34%).
Οι περισσότεροι πολίτες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη πάνω της. Πολύ υψηλό παραμένει το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόσο ως προς τη δημοτικότητα όσο και ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες του αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για την επίτευξη συμφωνίας και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, δείχνοντας, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ανοχή σε παραφωνίες και απειρίες.
Οι ερωτώμενοι μπορεί να διχάζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ευρώ, η αποδοχή του οποίου παραμένει πολύ υψηλή εν αντιθέσει με τη δραχμή. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, οι ερωτώμενοι δεν συγκινούνται ιδιαίτερα από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αποτελούν βεβαίως στοιχείο της δημοκρατικής του λειτουργίας και της ιστορικότητας της Αριστεράς.
Οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πορεύεται σε σωστή κατεύθυνση και το ποσοστό αυτό φτάνει, σύμφωνα με το βαρόμετρο, στο 81%. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με δυσκολία τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις παραμένοντας συμπαγής. Εξ ου και το πολύ υψηλό ποσοστό στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, που φτάνει στο 48,5% έναντι μόλις 21% της Ν.Δ. Αυτή είναι η επόμενη διαπίστωση, που δείχνει ότι η σύγκριση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι χαώδης υπέρ του πρώτου με την άλλοτε κραταιά Κεντροδεξιά να περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας και να μην μπορεί να βρει ηγετική φυσιογνωμία, που θα της προσδώσει πολιτική και κοινωνική δυναμική.
Αν και η υποτίμηση του αντιπάλου είναι συνήθως δείγμα δικής σου αδυναμίας, Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν αρκετό πολιτικό κεφάλαιο και κατανόηση από τον κόσμο για να μπορέσουν να κυβερνήσουν τη χώρα και να πετύχουν, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν μπροστά τους.